Poštovane kolege,

Kako bi zaokružili rad, Udruženje za Preventivnu Pedijatriju Srbije započinje seriju praktičnih aktivnosti na polju prevencije u pedijatriji.

Prva od planiranih inicijativa je vezana za Zdravstvenu negu gojazne dece, dok je druga inicijativa usmerena na rano otkrivanje dece sa Fabrijevom bolešću.

1. Inicijativa “ZDRAVSTVENA NEGA GOJAZNE DECE PO ALGORTIMU UPPS“

UPPS poziva sve zainteresovane kolege (lekare i medicinske sestre) da se prijave za učestvovanje u projektu “ZDRAVSTVENA NEGA GOJAZNE DECE PO ALGORTIMU UPPS“ na e-mail Udruženja, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kao jedan od benefita za učesnike projekta, Udruženje će aktivnim učesnicima obezbediti mogućnost koautorstva u objavljenima radovima u časopisima sa SCI liste, nastalim analizom dobijenih rezultata.

Aktivnost svakog učesnika projekta bi se odvijala u dve faze i biće objašnjena po prispeću prijava za učešće u projektu.

2. Inicijativa HAJDE DA DIJAGNOSTIKUJEMO FABRIJEVU BOLEST

Fabrijeva bolest predstavlja najčešću lizozomalnu bolest deponovanja sa incidencom javljanja od 1:30 000 do 1: 50 000 i značajnim prevremenim mortalitetom. Uprkos toj činjenici po saznanjima UPPS, u našoj zemlji još uvek nema dijagnostikovane dece sa ovom retkom bolešću. UPPS poziva sve zainteresovane kolege (lekare i medicinske sestre) da se prijave za učestvovanje u projektu “HAJDE DA DIJAGNOSTIKUJEMO FABRIJEVU BOLEST“ na e-mail Udruženja, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kao jedan od benefita za učesnike projekta, Udruženje će aktivnim učesnicima obezbediti mogućnost koautorstva u objavljenima radovima u časopisima sa SCI liste, nastalim analizom dobijenih rezultata kao i plaćen odlazak na neki od evropskih pedijatrijskih kongresa od strane UPPS (učesniku projekta koji je pomogao u dijagnostici Fabrijeve bolest).

Aktivnost svakog učesnika projekta bi se odvijala u nekoliko faza i biće objašnjena individualno po prispeću prijava za učešće u projektu.

Nadamo se zajedničkom uspehu u rešavanju ovih problema.

Radna grupa UPPS za bolesti metabolizma i retke bolesti u dece